Kaj pomeni čakalna doba in kaj je to doplačilo na premijo?

Čakalna doba je zakonsko določeno obdobje treh mesecev, v katerih plačujete zavarovalno premijo, v tem času pa ne morete koristiti uslug iz naslova dopolnilnega zavarovanja. Čakalna doba velja v primeru, če sklenete dopolnilno zavarovanje po preteku 1 meseca od ureditve obveznega zavarovanja ali od zavezanosti za samostojno plačevanje.

Primer: Zoran S. je končal študij, se prijavil na Zavod za zaposlovanje in si 30.9.2013 uredil osnovno zavarovanje. Ker je po dveh mesecih nenadoma zbolel, je moral na obisk k zdravniku in dobil zdravila, oboje pa je moral doplačati, saj samo iz naslova obveznega zavarovanja ni imel dovolj kritja. Zato se je odločil, da si uredi tudi dopolnilno zavarovanje, ker pa ga je slenil 10.12.2013, je zapadel v trimesečno čakalno dobo in bo usluge dopolnilnega zavarovanja lahko koristil šele v aprilu naslednjega leta (zavarovanje začne običajno teči s 1. dnem v naslednjem mesecu).

Doplačilo na premijo dopolnilnega zavarovanja je zakonsko določen znesek oz. delež od premije, katerega mora plačevati vsak državljan RS po dopolnjenem 26. letu, za vsako polno leto neplačevanja premij dopolnilnega zavarovanja. Višina doplačila je 3% od višine mesečne premije.

Zato je zelo pametno, da si zavarovanje uredite takoj, ko je to potrebno. Tako na eni strani ne boste imeli čakalne dobe, na drugi strani pa boste plačevali najnižjo premijo za dopolnilno zavarovanje. Z vsakim letom brez zavarovanja bo premija za vse življenje višja za 3%, kar pa v 10. ali 20. letih pomeni zelo veliko denarja.

Bi radi preverili najboljšo ceno za željena kritja?

Nezgodna zavarovanja

Življenjska zavarovanja

Zavarovanje nepremičnin

Zavarovanje vozil