Oblike zdravstvenih zavarovanj v Republiki Sloveniji

Vsak državljan Republike Slovenije ima možnost pridobitve zdravstvenega zavarovanja, katero je razdeljeno iz dveh delov:

  1. obvezno zavarovanje: otroci do 18. leta starosti imajo zagotovljeno obvezno zavarovanje preko zdravstvenega zavarovanja svojih staršev, izjemoma tudi do 26. leta starosti, če nadaljujejo šolanje. Obvezno zavarovanje si lahko preko območnih centrov za socialno delo zagotovijo tudi brezposelne osebe in osebe v hudi socialni stiski – v takšnih primerih je poleg obveznega dodano tudi dopolnilno zavarovanje.
  2. dopolnilno zavarovanje: dopolnilno zavarovanje je vrsta zavarovanja, katero pomaga kriti razliko med kritjem osnovnega zavarovanja in zneskom določene zdravstvene storitve. Dopolnilo zavarovanje nudijo tri zavarovalnice v Republiki Sloveniji, to so Zavarovalnica Triglav, Vzajemna in Adriatic Slovenica.

Ne pozabite!

Po dopolnjenem 26. letu starosti si morate samostojno urediti osnovno in dopolnilno zavarovanje, tudi če še izpolnjujete pogoj s statusom študenta, prav tako pa si morate urediti dopolnilno zavarovanje, če se med študijem zaposlite, saj vam delodajalec uredi le osnovno zavarovanje.

Primer A: Tanja U. je stara 24 let in nima statusa študentke. Zaradi brezvestnega voznika je v prometni nesreči utrpela hude poškodbe, ker pa ima urejeno obvezno in dopolnilno zavarovanje, ji bo stroške zdravljenja v celoti krila zavarovalnica in ZZZS.

Primer B: Gorazd P. je star 26 let in trenutno še študira medicino. Med študijem se je tudi zaposlil in njegov delodajalec mu je uredil obvezno zavarovanje. Pred kratkim si je med rolanjem poškodoval roko, ker pa ni imel urejenega dopolnilnega zavarovanja, je del stroškov oskrbe poškodbe in protibolečinskih zdravil moral kriti sam.

Bi radi preverili najboljšo ceno za željena kritja?

Nezgodna zavarovanja

Življenjska zavarovanja

Zavarovanje nepremičnin

Zavarovanje vozil